10 Ağustos 2011 Çarşamba

Mercimekli Köfte

        Madem köftelerden başladık, bi de mercimekli köfte tarifi olmadan olmaz hani. Şöyle taze bir marulun içine sarıp, üzerine de limonu sıkıp yemek... Mmmmm, olsa da yesek:)

Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı köftelik ince bulgur
1 adet büyük boy soğan
Yarım demet maydonoz
Karabiber, pul biber, tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
Domates ve biber salçası
Limon suyu

Hazırlanışı:
Mercimeğimizi yıkayıp, tenceremize su ile birlikte koyup haşlıyoruz. Tabi bi miktar tuzumuzu da ekliyoruz. Su miktarı için kesin bir şey söyleyemiyorum ama mercimekler piştiğinde tencerenin dibine çökecek ve üstte kalan su miktarı da 1 parmak yüksekliğini geçmeyecek kadar diyebiliyorum. Daha sonra da ocağın altını kapatıp, ince bulgurumuzu ekliyoruz. Güzelce karıştırıp, tenceremizin ağzını kapatıyoruz ve soğuyup dinlenmesi için bir köşeye kaldırıyoruz.
Bu arada ince kıyılmış soğanımızı pembeleşene kadar yağda kavurup, 1 çorba kaşığı domates salçası ve bir tatlı kaşığı da biber salçamızı ekliyoruz. İçine baharatlarımızı koyuyoruz ve soğuyup dinlenmiş olan mercimekli karışımımıza ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Bu aşamayı geniş bir kapta yaparsanız daha rahat olabilir. Son olarak da ince kıyılmış maydonozumuzu ve limon suyumuzu ekleyerek karıştırıyoruz. (Eğer severseniz kuru soğan yerine veya ek olarak, taze soğanı bu aşamada ekliyebilirsiniz.) 
Serviz için de, elimizde sıkarak şekil verdiğimiz köftelerimizi kabımıza diziyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder