26 Ekim 2011 Çarşamba

Patlıcan Güveç

Nihayet yeni bir patlıcan yemeği tarifiyle daha beraberiz:) Kalabalık aileler veya davetler için iyi bir ana yemek, patlıcan güveç.. Peki güveç nerde diye sorduğunuzu duyar gibiyim, güveç yerine evdeki fırında pişiriyorum ben. Biraz zaman alıyor tabi bu yemek, yaklaşık 3 saatinizi ayrmanız lazım. Çok basit ama kısık ateşte piştiği için bu aşaması biraz zaman alıyor, o kadar.

Büyük bir tencereye 300-500 gr kuzu kuşbaşı etimizi koyuyoruz. Etlerimizin kuzu eti ve küçük doğranmış olması daha güzel pişmesini sağlıyor. 6-7 tane orta boy patlıcanı önümüze alıyoruz ve patlıcanımızı dikine dörde bölüp, serçe parmağı kalınlığında doğruyoruz. 6-7 tane taze yeşil biberimizi de aynı şekilde doğrayıp, acı süs biberlerinden ağzımızın tadına göre bi kaç parça ekliyoruz. 6-7 tane domatesimizi soyuyoruz ki kabukları yemeğin içinde kötü görünmesin. Tüm bu malzemeyi tenceremize sırası ile diziyoruz. Son olarak da tuz ve yağla birlikte bir avuç sarımsağı en üste serpiyoruz ve tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte uzunca bi süre (45 dakika kadar), kapağını hiç açmadan pişmeye bırakıyoruz. Yanar diye hiç endişelenmeyin, içindeki etin suyu, yağı, domatesin suyu kısık ateşte bi güzel karışıyor. Zaten o kadar güzel kokuyor ki kapağı açmamak için kendinizi zor tutuyorsunuz. Kapağını açtığınızda şöyle bi karıştırın. Tencerede toplam pişme süresi kısık ateşte bir buçuk saati buluyor ama siz yine de kontrol edin. Yemek çok sulu olacaktır, hiç endişelenmeyin. Çünkü bi sonraki aşamada tencerede pişen yemeğimizi fırın tepsimize alıyoruz ve 200 derecede suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Fırındayken arada karıştırırsanız iyi olacaktır. Zaten yemeye başlamadan önce kokusu ile çoktan doymuş olacaksınız, afiyet olsun;)...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder