25 Ocak 2011 Salı

Havuçlu Tatlar Havuçlu Toplar

 Havuçlu Toplar

Havuçlu Toplar
  Çay saati yazımızda bahsettiğim meşhur havuçlu topların tarifinde şimdi sıra. İstisnasız yiyen herkesin beğendiği tatlı oldu bu küçük toplar. Gerçi benim toplarım biraz yamuk olmuş ama siz eminim deneyince daha güzelini yapabilirsiniz.


Havuçlu Toplar

Malzemeler:
  • 2 tane orta boy havuç
  • 1,5 paket pötibör bisküvi
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 30 gr margarin
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz ve/veya fındık içi
  • Hindistan Cevizi
Hazırlanışı:
  • Havuçların kabuklarını soyup iri bir şekilde rendeliyoruz.
  • Rendelenmiş havuçlarımızı, şeker, su ve vanilyamızı bir tencerede, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. (Benimki bir türlü suyunu çekmeyince sanırım tarife uymayarak biraz erken ocaktan aldım ama siz ustanın dediğini yapın gittiği yoldan gitmeyin:)
  • Pişen havuçları ocaktan alıp önce margarinimizi, sonra ceviz içi ve bisküvilerimizi ekleyerek karıştırıyoruz. (bisküvinin oranı konusunda endişe etmeyin, tam bu malzemelere göre oluyor)
  • Son olarak da karışımdan parçalar alıp elimizde top şeklini veriyoruz ve hindistan cevizine buluyoruz.
       Bir de hemen, havuça ilişkin bilmemiz gerekenlerden bahsetmek gerekirse; kendisi şeker, mineral tuzlar, vitaminler (özellikle de A vitamini) ve pektin bakımından zengin, karoten içeren bir yiyecektir. Ayrıca eğer yolunuz Ankara'nın Beypazarı ilçesine düşerse, havuçtan yapılmış envai çeşit yiyecekle karşılaşmanız mümkündür.
      Efendim, afiyet bal şeker olsun...

2 yorum:

  1. havuçları bütün halde haşlayıp rendelesek nasıl olur acaba? siz neden tercih etmediniz bu yolu peki?

    YanıtlaSil
  2. sevgili zingarina,
    dediğiniz yöntem her ne kadar daha pratik gibi görünse de, eğer böyle yaparsak; ilk olarak, suda haşlanan havucun suda bıraktığı bütün vitaminden mahrum kalırız; ayrıca havuç şeker su ve vanilyanın aynı anda piştiğindeki lezzetten mahrum kalırız.
    Bununla beraber dediğiniz yöntemle de farklı bir tarif denemek mümkün tabi.
    Yorumunuz için teşekkürler zingarina
    Sağlıcakla kalın...

    YanıtlaSil